Skip to content Skip to navigation

Alzheimer kór, neurodermitisz, derékfájás, köszvény, bélpanaszok, depresszió: Sav-bázis egyensúly

A táplálkozástudomány rohamos fejlődésének köszönhetően egyre szélesebb körű ismeretekkel rendelkezünk az egészséges táplálkozással kapcsolatban. Ma már általánosnak tekinthető, hogy az egészség megőrzése érdekében vitamin és ásványi anyag készítményekkel pótoljuk a szervezet számára elengedhetetlenül szükséges mennyiséget. Azzal tehát szinte mindenki tisztában van, hogy a táplálkozási szokásaink, környezeti adottságaink nem teszik lehetővé, hogy a napi étkezéseink során szervezetünk hiánytalanul megkaphassa az optimális vitamin, ásványi anyag mennyiséget.

Sav-bázis egyensúly probléma kutatásának történelme

Az egészséges táplálkozás másik meghatározó eleme, azaz a savasan és bázikusan ható élelmiszerek egyensúlya azonban még kevéssé közismert, a természetgyógyászatban viszont már régóta alapgondolat. 1900 körül Franz Xaver Mayr osztrák orvos az elsők között volt, akik hangsúlyozták a sav-bázis háztartás jelentőségét az anyagcsere vonatkozásában. 20 évvel később a svéd táplálkozástudós, Ragnar Berg folytatta a kutatást a témában. Időközben a klasszikus orvoslás is felfedezte, hogy egyre több betegség kialakulásának oka a szervezet túlsavasodása, amely a kiegyensúlyozatlan táplálkozásból ered. Háziorvosunktól azonban még ma is alig hallunk erről. Jürgen Vormann professzor, a müncheni Táplálkozástudományi Intézet vezetője szerint ennek az az oka, hogy a túlsavasodás egyszerű módszerekkel nem mérhető.

Sav-bázis egyensúly kutatási eredmények

Vormann professzor kutatási területe az acidózis, az anyagcsere túlsavasodásának következményei. Az oszteoporózis és a reumatoid betegségek esetében a látens acidózissal való összefüggés immár tudományosan is bizonyított tény. A túlsavasodás emellett számos szimptóma - derékfájás, neurodermitisz, migrén, köszvény, bélpanaszok, depresszió - kiváltója, ill. fokozója. Ezekben az esetekben a kiegyensúlyozott táplálkozás a panaszok enyhülését idézheti elő. Súlyos betegségek kezelésében is szerepet játszik a sav-bázis egyensúly, mert a szervezet rákvédelmének ölősejtjei jobban működnek bázikus környezetben, mint savasban. Az Alzheimer kór és az acidózis közötti összefüggésre biokémiai bizonyítékok vannak: a bázisok meg tudják tisztítani az idegeket a savas közegben lerakódott fehérjéktől.

Milyen következményekkel járhat az elsavasodás

A savak az anyagcsere végtermékeként keletkeznek a sejtekben, elsősorban állati fehérjék lebontása során. Ezeket a savakat bázisokkal (lúgokkal) kell pufferolni (semlegesíteni). A 40. életévtől azonban a puffer-kapacitások tízévenként 10 %-kal csökkennek. Ha ezek a szabályozó körök nem elegendőek, a szervezet utolsó tartalékaihoz, a csontokhoz nyúl. Csontjaink egy kilogramm kalciumot és egy kilogramm foszfort tartalmaznak. Ez hatalmas mennyiség, de semmiképp nem kimeríthetetlen tartaléka a bázisképzésnek. Ha túl gyakran vesszük igénybe, azt csontjaink stabilitása szenvedi meg és ennek oszteoporózis lehet a következménye.

A rossz táplálkozás miatti krónikus túlsavasodás akadályozza az antitestek képződését, így gyengíti az immunrendszert. Fokozza a stresszhormon adrenalin képződését, ezért befolyásolja a közérzetet és sok esetben gyorsítja a hugykősav kristályok fájdalmas kiválását (köszvény). A savas pH-eltolódás csökkenti a kötőszövetek rugalmasságát. Ez különösen a mozgásszerveket érinti. Vormann szerint a túlsavasodás gyors izületi kopásokhoz, deformációkhoz és gyulladásokhoz, az inak és szalagok sérüléseihez vezet.

A vér savtúltengésének orvosi szakkifejezése az acidózis. Az akut acidózis életveszélyes megbetegedésnek számít és azonnali kezelést igényel. A vér fiziológiás ph-értékének az azonnali visszaállítására van szükség. Szerencsére ez csak igen ritkán fordul elő. A krónikus savtúltengés, az úgynevezett látens acidózis már jóval nagyobb számban figyelhető meg praxisban, a vér ph-értékének a normál értéken belüli (7,35 -7,45) csekély eltolódásával. Ezzel egyidejűleg a vér pufferkapacitása csökken. A krónikus acidózist nem kísérik specifikus, klinikai tünetek, azaz eleinte semmiféle szervi elváltozás nem észlelhető.

A krónikus metabolikus acidózis ismert veszélyeit a következők lehetnek:

  1. gyermekeknél a növekedési hormon termelés csökkenése
  2. felnőtteknél a csont- és izomtömeg megkevesbedése
  3. fájdalom szindrómák kialakulása
  4. vesekő képződés

Mit tehetünk a túlsavasodás elkerülése érdekében

A szervezet kiegyensúlyozott sav-bázis háztartásához legfontosabb a kiegyensúlyozott táplálkozás. Ízleléssel nem lehet megállapítani, hogy mely élelmiszerek hatnak bázikusan és melyek savasan. Van ízlelő receptorunk a savanyú ízre, de a bázikusra nincsen. A citrom és a grape fruit savanyúnak - savasnak tűnnek, de a szervezetben bázikusan hatnak. Nem minden savanyú viszont, ami savasan hat, mivel a megfelelő anyagok a táplálék felbontása során keletkeznek. Sajnos a kiegyensúlyozott táplálkozás sem automatikusan egészséges. Ezt a következő számítási példákkal tudjuk bemutatni: 100 g pisztráng elvileg fél liter vörösborral semlegesíthető, 100 g szalámi 2,3 kg margarinnal, vagy 100 g parmezán sajt semlegesítéséhez például 1 kg bázisképző paradicsom szükséges. Ez természetesen nem ajánlható. Általános szabály: a kenyér, a tészták, a rizs, a gabona-félék és az állati fehérjék (a hal, a hús) és a tejtermékek savasan hatnak, a gyümölcsök és zöldségek (a hüvelyesek kivételével) pedig lúgosan. Az "élvezeti" szerek, mint a nikotin, az alkohol, a koffein, kóla, de még a stressz is elősegítik az elsavasodást.
Ha semmit, vagy csak keveset eszünk, sav-bázis háztartásunk egyensúlya teljesen felborul. A diéták és a fogyókúrák arra kényszerítik a szervezetet, hogy fehérje tartalékait energianyerésre használja. Ekkor az anyagcserét megterhelő ketosavak keletkeznek.

A helyes táplálkozás mellett a savtalanítás másik segítője a rendszeres szauna és a sport. Mindkét esetben az izzadással sav felesleg épül le. Aki sportol, az a fokozott légzéssel a tüdő-vér puffer- rendszert is támogatja. Túlzásba vitt erőfeszítéseknél azonban az izomban több sav keletkezik, mint amit a szervezet rövid távon le tud bontani.

Milyen táplálékkiegészítő segít a túlsavasodás elkerülésében

A sav-bázis egyensúly fenntartásának legkényelmesebb módja a bázikus étrendkiegészítők (Basica termékek) fogyasztása. Az ilyen tabletták előnye még az is, hogy hatásukat nem a gyomorban fejtik ki, ahol a savas környezet fontos az emésztéshez.

További tájékoztatásért forduljon hozzám.