Skip to content Skip to navigation

Alkalmazási lehetőségek

Nyirokrendszer

A nyirokrendszer vékony erekből álló rendszer, amely keresztülvezet a testen. A nyirokrendszer a folyadékot a véráramba vezeti a szövetekből, megszűri a nyirkot és a vért, leküzdi a fertőzéseket.

Megelőzés

A megelőzés (a latin „praevenire” = megelőz szóból ered) olyan megelőző intézkedésekre utal, amelyeknek a célja a sérülések vagy betegségek megakadályozása az egészség támogatásának céljával.

Relaxáció

Ma a stressz és a feszültség a napi rutin része. A jelentős mennyiségű stressz egészségtelen hatást fejt ki mentális és fizikális állapotunkra. A stressz azonban nem mérhető, és mindenki máshogy érzékeli.

Jóllét

A jóllét elérése szubjektív folyamat, amelyet mindenki máshogy észlel és él meg. A wellness iparág milliárdos üzlet, amely szakmát egész sorát foglalja magába a fodrászattól a csontkovácsolásig.

Spondilítisz ankilopoetika

A Behtyerev-kór (spondylitis ankylopoetica, spondilítisz ankilopoetika, SPA) egyfajta ízületi gyulladás, amely elsősorban a gerincet érinti, bár más ízületekre is kiterjedhet. A csigolyák gyulladását okozza, amely súlyos vagy krónikus fájdalomhoz, valamint rossz közérzethez vezethet.

Hátfájás

A hátfájás gyakori állapot, amely a legtöbb embert érinti valamikor élete során. A BUPA szerint öt ember közül négyet érint élete valamely szakaszában. Bárkinek lehet hátfájása bármilyen korban.

Felfekvés

A felfekvések (decubitis) több tényező által okozott sebek lehetnek: dörzsölés; nedvesség; ágybavizelés és gyógykezelés, amelyek a test bármely részén előfordulhatnak, különösen a csontos vagy porcos területeken.

Kiégési szindróma

Mindig fáradt, dühös, az egyszerű feladatokat is nehéznek találja? Ezek a kiégési szindróma jelei. A kiégés a teljes fizikai, érzelmi és mentális kimerülés, valamint csökkenő hatékonyság állapota.

Cellulitis

A cellulitist gyakran narancsbőr szindrómának nevezik, mert a bőr redői erősen emlékeztetnek a narancs héjára. A cellutis kifejezést gyakran orvosilag helytelenül használják.

Keringési rendellenességek

Manapság a rossz vérkeringéssel kapcsolatos problémák nagyon gyakoriak hazánkban. A keringési rendellenesség egy általános kifejezés a korlátozott véráramra, amelyet számos állapot okozhat. Ebben a cikkben csak néhányat sorolunk fel.

Fibromyalgia-betegség

A fibromyalgiát az 1800-as évek eleje óta tanulmányozzák, és számos névvel illették, többek között: eurasthenia, fibrositis. A fibromyalgia megnevezést 1976-ban kapta, mivel az pontosabban leírja a szimptómákat.

Fejfájás

A fejfájás kifejezést a fejben vagy a tarkóban érzett fájdalomra használják. A testben itt fordul elő leggyakrabban fájdalom, és számos oka lehet.

Porckorongsérv

A porckorongok a csigolyák között találhatók a gerincben. Mindegyik korong egy-egy porcos ízületet alkot, amely lehetővé teszi a csigolyák mozgását, és a csigolyákat egyben tartó ínszalagként szolgál.

Ízületi fájdalom

Sok típusú sérülés és állapot okozhat ízületi fájdalmat. Az okoktól függetlenül az ízületi fájdalom rendkívül kellemetlen lehet, és számos esetben nagyon hosszú ideig tarthat. Az ízületi fájdalom nagyon ronthatja az életminőséget.

Lumbágó

A lumbágó egy általános kifejezés az ágyék- vagy deréktájon érzett fájdalomra. A deréktájon érzett enyhe vagy akár súlyos fájdalomként vagy kellemetlenségként írják le.

Nyiroködéma

A nyiroködéma krónikus állapot, amely a testszövet duzzanatát okozza. Általában a karokat vagy lábakat érinti, bár bizonyos esetekben a duzzanat a mellkason, a fejen vagy a nemi szerveken is lehet.

Nyaki merevség

A nyaki merevséget nagyon sok ember megtapasztalja, és a legtöbb esetben a fájdalom néhány napon belül elmúlik. A legtöbb nyaki fájdalom oka nem több, mint egyszerű izomhúzódás.

Idegesség

Mindenki ismeri az idegesség érzését. Általában ez a belső nyugtalanság állapota, amikor csökken vagy teljesen elvész a lelki béke. Az idegesség gyakran szívdobogással, izzadással és kézremegéssel jár.

Osteoarthritis

Osteoarthritis (OA) más néven degeneratív ízületi gyulladás vagy degeneratív ízületi betegség mechanikai rendellenességek együttese, amely az ízületek, többek között a porcok és a szubkondrális csont állapotának leromlásával jár.

Osteoporosis

Az osteoporosis szó szerint „csontritkulást” jelent, és a törékeny csontok betegségeként írják le. Az emberek az első törésig gyakran nem is tudnak arról, hogy a csontjaik törékenyek.

Elhízás

Az elhízás gyakran előforduló állapot különösen olyan országokban, ahol az élelmiszer-ellátás bőséges, mozgásszegény az életmód. Az állapot jellemzője a testmérethez viszonyított nagy testsúly.

Parkinson-kór

A Parkinson-kór fokozatos idegrendszeri leépüléssel járó betegség. 500 ember közül egy kapja el a Parkinson-kórt. Az Egyesült Királyságban kb. 120 ezer ilyen beteg van. A legtöbb Parkinson-kórban szenvedő ember 50 év feletti, de fiatalabb emberek is elkaphatják.

Reuma

A reuma az izmok, inak, ízületek és csontok fájdalmával járó betegségtípus. Összesen nagyjából 450 különböző betegséget kategorizálnak ilyen néven.

Idegzsába

Az idegzsábát (vagy neuralgiát) több tünet jellemzi, többek között általános rohamok és/vagy az öt gerinci idegközpont ingerlése által okozott fájdalom, amely az összes ülőideg kialakulásához vezet.

Alvási rendellenességek

A legtöbbünk életében legalább egyszer tapasztalt már olyan állapotot, amikor nem tudott elaludni, az éjszaka közepén álmatlanul feküdt, illetve fáradt vagy álmos volt napközben. A legtöbb esetben ez nem ártalmas, kivéve, ha az állapot nem múlik el.

Stressz

A stressz az az állapot, amikor nyomás alatt érezzük magunkat. Kevés nyomás a legtöbb esetben pozitív, növeli a hatékonyságot, motivál, és javítja a teljesítményt. 2008 és 2009 között több mint 400000 ember tapasztalt stresszt Nagy-Britanniában.

Izomfeszültség

Mindenkinek van izomfeszültsége, és bizonyos mértékig mindenkinek okoz ez problémákat. A nyakában vagy lapockájában merevséget érez? Az állkapcsában vagy a kezeiben? Manapság a leggyakoribb egészségi probléma az izomfeszültség.

Visszértágulat

A visszerek duzzadt és megnagyobbodott vénák, amelyek általában kékek vagy sötétlilák. Fodrosak, kitüremkedők vagy csavarodottak lehetnek. A visszerek akkor alakulnak ki, amikor a vénákban lévő kis billentyűk nem megfelelően működnek.