Skip to content Skip to navigation

Szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, szédülés: Fitoterápia

A fitoterápia alapelve, hogy a teljes növényből kell kivonatot készíteni, nem pedig különleges hatású izolált vagy szintetikus hatóanyagot felhasználni. A növény vagy a gyógyfű kémiai összetételének gazdasága sokrétű felhasználási lehetőséget kínál.

A gyógynövény terápiáról általában:

• szelíd gyógymód, ami azt jelenti, hogy káros mellékhatás az alapvető szabályok betartása mellett nem fordul elő /rendszeres gyógyszert szedők azonban mindenképpen kérjék ki szakember véleményét, mert gyógyszer-gyógynövény kölcsönhatás előfordulhat!/

• szelíd-áthangoló mechanizmussal működik, nincs gyors hatás, hanem egy lassú, de tartós, a szervezetet áthangoló hatás jellemző

• Nem a tünetek visszaszorítása a cél, hanem a szervezet öngyógyító erőit támogatja.

• viszonylag olcsó terápiás lehetőség

• jól kiegészíti az orvos által felírt gyógyszeres terápiát

• életmódváltásra késztet, mert a beteget aktivitásra ösztönzi, a beteg a legfontosabb résztvevője saját terápiájának

A teljes embernek a teljes növényre van szüksége.

A betegségek gyógynövényen alapuló értelmezéséhez nélkülözhetetlen a páciens teljes megismerése, a betegségekre adott egyéni reakciójának és annak megítélése, hogy a szervezete milyen mértékben képes a harmónia és az egészség helyreállítására. Másrészről viszont ezek a funkciók nagymértékben függnek a helyes táplálkozástól és a jó keringéstől, a hatásos méregtelenítéstől és a méreganyagok távoltartásától, az idegrendszer megfelelő működésétől és a hormonális egyensúlyi állapottól. A gyógyfüveknek nemcsak a hatásuk kedvező a szervezetre, de veszélytelenek is. A kémiai alapanyagú gyógyszerek némelyikénél komoly gondot jelent a mellékhatás – vagyis olyan hatás, amely az egészségre káros és nincs közvetlen kapcsolatban az elérni kívánt terápiás céllal.

A fitoterápiás orvos szemében a betegség nem más, mint annak a folyamatnak az eredménye, amely során a szervezet az egyensúly és harmónia visszaállítására törekszik, vagy legalább megpróbálja a betegség következtében kialakult károsodásokat a lehető legkisebb szinten tartani. Ezért minden beavatkozásnak és kezelésnek elsősorban arra kell törekednie, hogy támogassa a szervezet belső gyógyító erejét, ahelyett, hogy gyöngítené, vagy elnyomná azt. A gyógynövény-terápia a betegségtüneteket elsősorban annak a harcnak a megnyilvánulásaként fogja fel, amellyel a szervezet igyekszik a betegséget saját erejéből legyőzni, mert a szervezet természetes állapota az egészség. Ezért, ha csak a betegség tüneteit nyomjuk el, az nem azonos azzal, amikor magát a betegséget hárítjuk el, vagyis nemcsak a tüneteket kezeljük.

A fitoterápiás orvosok még más módon is megpróbálják a szervezet működésének optimális szinten való stabilizálását. A szervezet a kiválasztószervek segítségével szabadul meg a mérgektől és a különféle bomlástermékektől, ezért igen fontos, hogy ezek a szervek jól működjenek. A keringésre is figyelmet kell fordítanunk; megfelelő gyógykészítmények szolgálnak arra, hogy fokozzák a vérkeringést és elősegítsék a vér egyenletes eloszlását a szervezetben.

A betegség és az egészség szempontjából további döntő faktor a stressz-hatás, amely a szervezet természetes erőforrásaira hat. Az adott helyzettől függően alkalmazhatunk élénkítő, feszültségoldó vagy az idegrendszer működését javító szereket. Ez utóbbiak szelídek, de hatékonyak. Táplálják az idegeket, és stresszhelyzeteket követően, ill. az idegműködés tartós gyengesége esetén helyreállítják a normális funkciókat.

Súlyos betegségek esetében is, ha megfelelően korai stádiumban sikerül felfedezni pl. egy daganatos betegséget, mindenképpen érdemes megpróbálkozni a természetes gyógymódokkal is. Ezekben az esetekben a következő alapgyógymódokat alkalmazzuk: étrendterápia (helyes táplálkozás, a rákot okozó mérgek kitisztítása a szervezetből); ortomolekuláris terápia (vitamin- és nyomelembevitel); böjtterápia (tisztító kúrák); fitoterápia (antikarcinogén hatású gyógynövényekkel történő kezelés); légzésterápia (légzőgyakorlatok segítségével elősegített gyógyulás); oxigénterápia; homeopátiás kezelés; fizioterápia (vízzel és egyéb természeti elemekkel való kezelés); mozgásterápia (friss levegőn végzett mozgás, rendszeres séta, kirándulás); lelki terápia (stresszoldás, relaxációs módszerek, autogén tréning, meditáció stb.). E módszerek lényege a szervezetben lerakódott szenny, salak, kórokozók kiürítése, melyek a betegség okozói.

Az egészség megőrzése, a stresszoldás elősegítése érdekében illóolajokat is alkalmazunk. Ez az egyetlen terápia, amely egyesíti magában a gyógynövények és a hagyományos kezelés előnyeit. Az aromaterápia nem más, mint az agyra, az érzelmekre való ráhatás. Olyan kezelés, amely az illat segítségével fejti ki gyógyhatását. Az aromaterápiának rendkívül sokféle előnyös tulajdonsága van. Függetlenül a panaszoktól, nagyon kevés kivétellel, minden ember nyerhet valamit az illóolajoktól, függetlenül panaszai súlyosságától. Az aromák felfrissítenek és ellazítanak. Segítenek az alvásban, a stressz csökkentésében, valamint székrekedésnél, puffadásnál, hátfájásnál. Megakadályozzák az idő előtti öregedést, és alkalmazhatók a terhesség különböző szakaszaiban is, a kellemetlen tünetek csökkentésére

A fitoterápia ezenkívül magában foglalja az apiterápiát, vagyis a méhészeti termékekkel való gyógyítást.

Fitoterápia

30 perc Tanácsadás 5.000 Ft

15 perc Kontroll 3.000 Ft

További tájékoztatásért forduljon hozzám.