Skip to content Skip to navigation

Szőlőlé

1. A szőlő leszedése: Használjon egy nagy kosarat, viseljen hosszú ujjú inget és sapkát, majd töltse fel a kosarat szőlőfürtökkel. Vegye figyelembe, hogy egy kilogramm szőlőből kb. 750 ml lé lesz.

2. A szőlő megmosása és a szőlőszemek leszedése a fürtökről: Tegye a szőlőszemeket vízzel teli edénybe. Ezután öblítse az egyes szőlőszemeket, válassza le azokat a szárakról, gyűjtse a szőlőszemeket egy nagy edénybe, dobja ki az éretlen és az összeaszalódott szemeket.

3. A szőlő ledarálása: (Elektromos vagy mechanikus) darálóval darálja le a szőlőt úgy, hogy a lé elkezdjen folyni. Ha sok szőlőt szedett, egyszerre 2 vagy 3 kg-nyi szőlővel dolgozzon. Nem kell megfőzni a ledarált szőlőt, mivel a hő károsítja a lében lévő természetes tápanyagokat és enzimeket.

4. A lé kipréselése: Az ORTOMOLEKULÁRIS MEGAPRÉS ideális és könnyen működtethető: Ha a fogantyút az óramutató járásával megegyező irányba forgatja, rányomja a préslemezt a ledarált szőlőre, és a nyomás révén kisajtolja a levet. A fogantyút az óramutató járásával ellentétesen forgatva szétszedheti a prést, és megtisztíthatja azt.

Kézzel lazítsa meg a szárnyas csavart néhány fordulattal, emelje fel a fogantyú csavarját és a keresztrudat a nyomólemez eltávolításához. Helyezze el a kosarat, és tegye bele a termékhez adott muszlin zsákot, majd töltse fel a ledarált gyümölccsel. Csavarással zárja le a zsákot, és helyezze a nyomólemezt a tetejére. Helyezze vissza a fogantyú csavarját és a keresztrudat a váz rúdjainak felszereléséhez. Csavarással állítsa be a dugattyú magasságát, és húzza meg a szárnyas anyákat. Csavarja lefelé a csavart, és a lé kifolyik a lyukacsos ketrecből a légyűjtő tálcába és a tárolóedénybe.

VEGYE FIGYELEMBE, HOGY A KEMÉNY GYÜMÖLCSÖKET, PL. ALMÁT, SÁRGARÉPÁT, CÉKLÁT STB., ELŐSZÖR FEL KELL APRÍTANI VAGY PÉPESÍTENI KELL (DARÁLÁS IDEÁLIS).

5. Befejezés: Szedje szét a prést, és dobja ki a száraz gyümölcstömböt a muszlim zsákból, és öblítse ki a prést. Öntse vagy merje ki a levet a tárolóedényekbe. Fogyassza el a levet.